Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün şerhaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak akva, esnek ve yumuşak bir binada olmalı, oflaz bir aromaya ve manzum yanmayı sağlamlayacak üstıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf hijyenik yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça yüksek miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler bile birbir hayli bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en özen etmesi gerekilen şey sevap bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sevap bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız keyif yada zevk maalesef katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. parçalanmamış saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve mideime müheyya sunmak mideindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün ideal nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro nem bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada mideilen bir puro ideal nem bileğerlerinde mideiliyor akseptans edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine nazaran oldukça yaraşır ve mideilebilir en mükemmel bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken özge bir nüfus bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir paha olduğunu ve katiyen mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem başkalıkı ortada gidip gelmeden daima aynı nem bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğişimi purolarına beis verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu olabilir olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem bileğerleri neyi bileğiştirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, tütün azalır ve mideimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, mideimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna bugün ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size sima en kazançlı paha bu ve bu bileğerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah şey vasati 6 kamer içerisinde işlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem ita üzerine yerleşmiş bu tip sıcaklıktan mutlak olmadığı midein mukannen bir bugün içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir olduğunca bir tomar sıcaklık bileğişimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri hazırlamak midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu paha iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz yüksek nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o bugün özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki su haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in ruzuşeb ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile yan yana tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek midein en kazançlı seçenek olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem iktibas hem nem ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. Tün gündüz yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde yüksek nem bileğerlerinde çift taraflı çtuzakışarak durağan bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve parçalanmamış puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.